Bajka o Egu

Bio jednom jedan kralj koji je želeo da se oženi najlepšom i najboljom princezom na svetu. Trudio se da je nađe danima i noćima, tražio ju je svuda – iza sedam gora i sedam mora, pozivao čarobnjake u pomoć, vile i magiju, borio se sa čudovištima i aždajama. Pokušavao je sve i svašta, ali uzalud.
Na svom putu, sretao je puno princeza, ali je uvek nekoj nešto falilo u toj zbrci. Jedna nije imala „to“, druga je imala „to“, ali namenjeno nekom drugom, jednostavno, kad god bi video princezu, kralj bi znao da „to nije to“! 
Očajan i umoran od borbe da nađe idealnu princezu za sebe, kralj je zadužio svoju moćnu vojsku da je nađe i dovede milom ili silom. Vreme je prolazilo i kralj je gubio nadu. 
Princeze koje su dovodili vojnici, nisu bile najbolje za kralja, ni po njegovoj meri. Procenio je da su visoke, niske, male, debele, ružne, lepe i vidno iznerviran, nakon mnogo razmišljanja, proglasio je opšte nezadovoljstvo u čitavom kraljevstvu. Dolazili su mnogi vidari i mudraci da spasu situaciju, ali avaj! Sve bez uspeha.
Na kraju, jedne noći, posmatrajući zvezdano nebo, kralj je shvatio da ljubav nije borba nego prihvatanje i da dođe sama kad odbaciš naredbe, vojsku, silu, kraljevska očekivanja i ideje o princezi, o najlepšoj i o najboljoj. Ta ga je misao oslobodila velikog ropstva pa je sreo, potom, neku Pepeljugu ili Snežanu, čak nije utvrđeno ni da li je plemenitog roda, čitaoče! 
Celo kraljevstvo se radovalo novoj kraljici i slavilo je tri dana i tri noći kraljevsko venčanje.

Svi su živeli srećno i zadovoljno do kraja života. I ja sam tamo bila i sve videla.Recent Comments

Leave a Comment

Books Categories