Cv ostavljene žene

Ostavljena žena je rodjena pre četrdeset i nešto godina u malom gradu.
Završila je školu u kojoj je savladala gradivo iz svih predmeta, znala je sve formule i definicije, ali nije naučila kako da joj nešto ide od ruke.
Njena struka je Diplomirana partnerka koju će pre ili kasnije svaki muškarac ostaviti.
Projekti na kojima je radila, doneli su joj bogato iskustvo u propalim vezama. Njeni filteri u glavi brišu svakog muškarca koji se ne ne uklapa u idealnu sliku ostavljača i nepogrešivo percepira baš takve modele.

1996-1997 Rad na kratkotrajnom projektu sa partnerom za koga bi se moglo reći da će je voleti do groba. Upoznali su se jedne subote kada je ostavljena žena šetala zaboravljenim ulicama, starog dela grada. Tu, u tom kvartu, trošne kuće s početka dvadestog veka jos uvek su odolevale naletu jeftine, moderne gradnje. Volela je da se šeta tuda i zaviruje u prizemne kuće dok pokušava da oseti život u njima i uhvati doživljaj kao nasladu i duhovnu poslasticu pomešanu sa gorčinom neke sete i tuge. Na nekim kućama zavesa na prozorima se otvarala pod naletima vetra, kao da neko svlači belo platno sa umetničkih dela i ono progovara svoju priču. Osećala se kao da je u galeriji, da su ramovi prozori, a stara ulica muzej koji čuva ove dragocenosti.
1996-1998 Na jednoj takvoj slici, prikazao joj se motiv stare žene koja je sedela sama za velikim stolom prekrivenim cvetnim stoljnjakom od teškog tkanja. Pored njene glave je stajala mala vaza sa cvećem i kristalna činijica puna bombona, tvrdih od stajanja. Činilo se da je sve mirisalo na sapun i ručkove, pararadajz i luk, pomešano sa memlom stare kuće. Iza nje, na fotografiji okačenoj na zidu, smeškali su se srećni mladenaci, davno venčani i docrtani.
Cela kuća je disala usporenim ritmom, ušuškana u ružičnjak uz ogradu i, baš kao i žena, ova kuća je dostojanstveno čuvala sećanja na živote svojih ukućana, nekadašnjih i sadašnjih.

Niže, nekoliko kuća, kroz prozor se video raskošni, kristalni luster i bacao sa visokog plafona po sobi prigušeno i toplo svetlo. Starinski prozor sa kibic fensterom i to čudesno svetlo, mamili su Ostavljenu ženu da se zagleda sa ulice u ovo umetničko delo. Iz ove sobe činilo joj se kao da izlazi miris kolonjske vode, a polica u dubini sobe puna knjiga i porcelanskih ukrasa je bila priča za sebe. Poželela je da zauvek tu stoji i uživa u prizoru. U toj atmosferi bilo je nešto što ju je privlačno kao magnet pa je  Ostavljena Žena čekala nekoliko trenutaka. Želela je da vidi ko u toj prelepoj sobi provodi svoje uzvišene trenutke uz knjigu, ali sve je ostalo mirno i polumračno, kao mrtva priroda na platnu…

Ostavljena zena se zatim zagledala dalje, u jedan prozor na kome se iznenada, kao u slikama Vilijema Kentridža o kome je slušala u jednoj televizijskoj emisiji, pojavio pokretni umetnički motiv i lik iz neke čudne mitologije, neko božanstvo što protresa mokru crnu kosu i briše je peškirom, polunag i zanosan. Motiv je išetao iz svoga rama, a zatim ponovo ušao u njega i zastao. Opčinjena, ona je stajala zamisljajuci čin umetničkog stvaranja samog remek dela, tu, pred njenim očima, sad, ovog trena! Osetila je čudnui zanos kao da je sama tvorac i slikar ove najdivnije slike..Mladić se nasmejao i mahnuo joj rukom, nešto u stilu da ga sačeka, da dolazi napolje.
-Zdravo, jel se znamo?, nežno joj se nasmejao i po njenom izrazu lica mogao je znati da je u šoku.
-Ne znamo, se. Ili, možda mislimo da se ne znamo, rekla je.
Kako mogu da ne znam ovog Apolona ili Samsona kad ga zamisljam svaki dan i čekam da ga sretnem na javi, pomislila je.
-Meni ti i dalje izgledaš veoma poznata. Jesi raspoložena za kafu ili limunadu ovih dana?
Za sve sam raspoložena, pomislila je i rekla samo: “Da”.  U sebi je već osećala bestelesnost dok je pritiskao svojim teškim, muževnim telom. On je šalje u nebesa dok je gura i gura niže, pod sebe u zanosu.

Trebalo je da se nađu te večeri ali on nije došao.
Ostavljena žena se danima uporno šetala tom ulicom i nije ga više srela.
Ubrzo je i tu, na tom mestu gde se odvijala najlepša umetnička izložba života, počela da se zida jeftina zgradica, puna malih stanova i podstanara.

Leave a Comment

Books Categories